Els i les alumnes de P4 de l’escola Arc Iris van fer ciència i art amb la col llombarda.

Aquest vegetal també es coneix amb el nom de col morada perquè té les fulles de color vermell/morat. A part de ser un aliment amb moltes propietats beneficioses pel nostre organisme, també és un indicador de pH. És a dir, canvia de color en solució aquosa en funció del pH gràcies a que conté uns pigments anomenats antocianines.

Amb la col llombarda es poden fer molts experiments i a la classe de P4 van fer el de canvis de colors i posteriorment, pintar amb substàncies quotidianes. Us en faré un petit resum.

Primer de tot van tocar, olorar, observar tots els components que havia portat (col llombarda crua i cuita, llimona, vinagre, cocacola, bicarbonat sòdic i pastilla de sabó del rentaplats) i es quan van sorgir les primeres preguntes: què farem? què és? la col ja no és lila és blava quan s’ha cuit? … tenien molta curiositat.

Després de veure tot el que sabien i respondre les seves qüestions, van començar l’experiment. Van barrejar cada una de les substàncies amb una petita quantitat del suc de la cocció de la col llombarda (color lila blavós).

Allà va ser quan es van quedar sorpresos quan el color morat desapareixia i sortia un nou color:

  • El vinagre i la llimona donava el color vermell. pH àcid
  • La cocacola al principi quedava marró però al final de la sessió canviava a vermell. pH àcid.
  • El bicarbonat donava el color blau. pH bàsic.
  • La pastilla de sabó donava el color verd al començament i color groc al final. pH molt bàsic.

Van sorgir moltes preguntes: per què canvia de color? Per què uns surten d’un color i uns altres d’un altre? …

Finalment amb papers pintats amb el suc de la col i assecats prèviament, va arribar el moment de treure la seva creativitat pintant amb bastonets i pinzells amb totes les substàncies que havien fet l’experiment.

Ja podeu veure el resultat dels colors en els papers pintats. Per ells i elles va ser com fer màgia però darrera d’aquesta s’amaga la química dels pigments (les antocianines) de la col llombarda i present en altres aliments.

Nosaltres només vam poder fer 5 barreges però imagineu-vos fer-ho a casa i investigar amb diferents aliments i fer de científics i científiques amb tota la família. Us ho recomanem, descobrireu moltes coses!!

Finalment donar les gràcies a la mestra per deixar-me fer l’activitat i poder gaudir una estona amb tot P4 fent ciència.

3 thoughts on “Ciència i art a P4

  1. Moltíssimes gràcies per l’activitat Anna! L’Elsa va tornar emocionada i avui mirant les fotos ho tornava a estar! La “col de llombarga” fa uns color super macos i això ho aconseguim amb la ciència 😁😁

    M'agrada

  2. Mola moooolt!!! Volem una per pares ja!!! Moltes felicitats per aquesta brillant iniciativa i sobre tot pel temps de dedicació personal. També gràcies a l’escola per permetre aquestes activitats tant enriquidores per les nostres filles i fills. Volem més!!!

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s